RECEPTY PRO VÁS


Poodhalovat naše zákulisí a ukazovat, jak pracujeme, patří k naší filozofii. Proto vám budeme nabízet také naše vybrané recepty a odtajňovat jednoduché kuchařské techniky, které zaručeně fungují a chutnají. 

Brodetto - tradiční polévka z ryb a plodů moře

Polévka vznikla už ve starověku díky skvělé spolupráci italských farmářů s námořníky. Námořníci vyměnili ryby za čerstvá rajčata a papriky zahradníků, což bylo pro obě strany výhodná směna. Tradiční polévka brodetto je tedy směsí několika druhů ryb a mořských plodů se zeleninou. Potřebujete na ni:

50 g očištěného lososa, 50 g tresky, 12 ks slávek, 4 ks krevet s hlavou, 4 ks mušlí sv. Jakuba, 1 citron, snítka bazalky, snítka plocholisté petržele, 50 ml olivového oleje, 100 g rajčat, 100 g řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, čerstvé chilli, starší chléb na brusketu, 1 kg kořenové zeleniny na vývar, 100 g rajčatového protlaku, 100 ml bílého vína, sůl, pepř

Ryby očistíme od kůže a kostí a krevety zbavíme hlav. Ořez z ryb opečeme společně s kořenovou zeleninou a protlakem na olivovém oleji. Zalijeme bílým vínem a vodou. Takto připravený základ necháme povařit 40 minut, přecedíme a použijeme jako základ pro naši polévku.

V rendlíku rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, chilli a na větší kusy pokrájené plody moře a porce ryb. Osolíme a opepříme, přidáme pokrájená čerstvá rajčata, řapíkatý celer a zalijeme silným rybím vývarem. Dusíme společně s bazalkou 4 až 5 minut a dbáme na to, abychom ryby neuvařili do hotova. Malým vodítkem pro nás může být otevření slávek či jiných mušlí. Dochutíme citronovou šťávou, čerstvě nasekanou petrželí a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s opečenou brusketou.

Brodetto - tradiční polévka z ryb a plodů moře
Pesto Genovese by Bistro Kaprova:

Pesto Genovese by Bistro Kaprova:

200 g čerstvých bazalkových lístků
1 stonek z bazalky
100 ml olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu
50 g strouhaného středně tvrdého pecorina
50 g na sucho opražených piniových oříšků
50 g změklého másla
stroužek česneku
sůl, pepř

Veškeré ingredience vymixujeme do hladkého krému. Dle chuti můžeme přidat citron nebo trochu vinného octa.

Pozor! Pesto se nevaří, změnilo by barvu a konzistenci! Přidává se do hotových pokrmů.