RECEPTY PRO VÁS


Poodhalovat naše zákulisí a ukazovat, jak pracujeme, patří k naší filozofii. Proto vám budeme nabízet také naše vybrané recepty a odtajňovat jednoduché kuchařské techniky, které zaručeně fungují a chutnají. 

Birchermuesli

Birchermuesli

Maximilian O. Bircher-Benner byl švýcarský lékař a průkopník ve stravování. K uzdravování svých pacientů používal hojně syrového ovoce a zeleniny, což bylo v rozporu s obecným přesvědčením na konci 19. století. Jeho nejznámější vynález bylo müsli! Ve Švýcarsku známé jako Bircher Müesli – z nepražených vloček, oříšků a ovoce. Přidáváme recept na tuto skvělou a zdravou snídani nebo svačinku, kterou najdete také na našem menu.

200 g ovesných vloček, 2 zelená jablka, 200 g bílého plnotučného jogurtu, 50 g oříšků (můžete je předem krátce opéct v rozehřáté troubě, aby byly křehčí), 50 g rozinek, 50 g medu, špetka mleté skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, oříšky nasekáme. Do misky dáme oříšky, jablka a rozinky, přidáme jogurt a med a dobře promícháme. Nakonec přisypeme ovesné vločky a znovu promícháme. Směs necháme odležet minimálně třicet minut nebo ještě lépe do druhého dne. Servírujeme posypané špetkou skořice.

Vločky neprocházejí tepelnou úpravou, jde o studenou verzi vločkové kaše.

Brodetto - tradiční polévka z ryb a plodů moře

Polévka vznikla už ve starověku díky skvělé spolupráci italských farmářů s námořníky. Námořníci vyměnili ryby za čerstvá rajčata a papriky zahradníků, což bylo pro obě strany výhodná směna. Tradiční polévka brodetto je tedy směsí několika druhů ryb a mořských plodů se zeleninou. Potřebujete na ni:

50 g očištěného lososa, 50 g tresky, 12 ks slávek, 4 ks krevet s hlavou, 4 ks mušlí sv. Jakuba, 1 citron, snítka bazalky, snítka plocholisté petržele, 50 ml olivového oleje, 100 g rajčat, 100 g řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, čerstvé chilli, starší chléb na brusketu, 1 kg kořenové zeleniny na vývar, 100 g rajčatového protlaku, 100 ml bílého vína, sůl, pepř

Ryby očistíme od kůže a kostí a krevety zbavíme hlav. Ořez z ryb opečeme společně s kořenovou zeleninou a protlakem na olivovém oleji. Zalijeme bílým vínem a vodou. Takto připravený základ necháme povařit 40 minut, přecedíme a použijeme jako základ pro naši polévku.

V rendlíku rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, chilli a na větší kusy pokrájené plody moře a porce ryb. Osolíme a opepříme, přidáme pokrájená čerstvá rajčata, řapíkatý celer a zalijeme silným rybím vývarem. Dusíme společně s bazalkou 4 až 5 minut a dbáme na to, abychom ryby neuvařili do hotova. Malým vodítkem pro nás může být otevření slávek či jiných mušlí. Dochutíme citronovou šťávou, čerstvě nasekanou petrželí a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s opečenou brusketou.

Brodetto - tradiční polévka z ryb a plodů moře
Pesto Genovese by Bistro Kaprova:

Pesto Genovese by Bistro Kaprova:

200 g čerstvých bazalkových lístků
1 stonek z bazalky
100 ml olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu
50 g strouhaného středně tvrdého pecorina
50 g na sucho opražených piniových oříšků
50 g změklého másla
stroužek česneku
sůl, pepř

Veškeré ingredience vymixujeme do hladkého krému. Dle chuti můžeme přidat citron nebo trochu vinného octa.

Pozor! Pesto se nevaří, změnilo by barvu a konzistenci! Přidává se do hotových pokrmů.