JEHNĚČÍ LÝTKO

JEHNĚČÍ LÝTKO

 

Ingredience:

Lýtko:

1,200 kg (4 ks)    jehněčí koleno
200 g mrkve
200 g celer bulva
300 g žluté cibule
1 snítek rozmarýnu
1x stroužek česneku
10 g protlaku
100 ml červeného vína
sůl
pepř

Pyré:

500 g    středně velkých brambor (varný typ C)
50 g másla
50 ml smetany 30%
50 ml mléka
200 g celer bulva

 

Postup:

Lýtko:

Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostky.

Rozpálíme hrnec ve kterém budeme dělat lýtko i s omáčkou. Nejdříve orestujeme za všech stran lýtka, která pak dáme stranou. Na výpeku orestujem veškerou zeleninu i s česnekem, cibulí a rozmarýnem. Restujeme dokud nebude zelenina tmavá. Přidáme červený protlak, ten také zarestujem aby omáčka nebyla příliš sladká, a zalijeme červeným vínem které necháme vypařit.

Po té zalejem vodou, osolíme, opepříme a necháme chvilku provařit. 

Do pekáče položíme lýtka, přelijeme je směsí a dáme péct pří 95 stupních cca 8,5 hodiny. 

Po upečení vyndáme lýtka a omáčku přepasírujeme přes jemný cedník.

 

Celerovo-bramborové pyré:

Celer zabalíme do alobalu s tymiánem, solí pepřem a olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů, dokud nezměkne.

Po upečení celer očistíme a rozmixujeme.

Očištěné brambory dáme vařit do osolené vody. Mezi tím, dáme prohřát mléko se smetanou  a máslem.

Po uvaření brambory scedíme a vyšleháme se směsí mléka.

Následně do kaše přidáme rozmixovaný celer.

 

Ochutnejte originál od profesionálních kuchařů Bistra Kaprova

VÍCE O BISTRU KAPROVA